3 tény a zöld kávéról

KÉP.art-black-coffee-coffee-1410229

3 tény a zöld kávéról

3 érdekes tény, amit biztosan nem tudtál a zöld kávéról
Évek óta óriási őrület van a zöld kávé körül, leginkább vélt vagy valós fogyókúrás hatása miatt. De én most nem erről szeretnék beszélni. Egyébként mindenkit megnyugtatnék: nincs semmiféle hókuszpókusz a dologban.  A zöld kávé nem más, mint a kávécserjéről származó mag, a még pörköletlen termés. Ja, igen, merthogy a kávé a szó szigorú értelmében véve gyümölcs! Összeszedtem a nyers (zöld) kávéról néhány érdekességet, amit lehet, hogy eddig Te sem tudtál…
1# Már a nyers kávénak is van karaktere
Az, hogy milyen minőségű kávét kortyolsz, nagyrészt a pörkölési eljáráson múlik, de nem csak ez a meghatározó. Már a nyers kávébabnak is van karaktere! A származási- és termőhely, az adott terület klimatikus viszonyai mind-mind befolyásoló tényezők. A talaj minősége, az öntözés, a szüretelés és a feldolgozás módja… ültetvény és ültetvény között is óriási lehet a különbség! Éppen ezért, az eltérő helyekről származó terméseknek még az illatuk sem ugyanolyan, az aromákról nem is beszélve. Minden egyes vidéknek megvan a maga sajátos íze, egyedi karaktere.
2# A zöld kávé minősége – még a színe sem mindegy!
Az érett kávészem piros (ritkább esetben sárga) színű, mely két félgömb alakú magocskát rejt. Az elsődleges feldolgozás során eltávolítják a „felesleget”, azaz a hártyát és a gyümölcshúst. A szemek nagysága, színe, alakja és víztartalma jelentősen befolyásolja a jövőbeli kávéital minőségét. A tuti minőségű nyers kávébab világoszöld színű, enyhén sárgás tónussal. A szemek nagyok, viszonylag szabályosak és egyáltalán nem törmelékesek.
3# Ne várd a megszokott ízt!
Ha (kizárólag) a nyers kávébabból készítenél italt, kávérajongóként bizony komoly csalódás érne. A finom, jól megszokott íznek még a leghalványabb nyoma sincs. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a pörkölés során felszabaduló isteni aromák, illatok és ízjegyek hiányoznak. Inkább ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy marék füvet főznél le a kotyogósban. Szóval kérve kérlek, semmi esetre se tedd! Egyáltalán nem véletlen, hogy már évszázadok óta kizárólag pörkölve isszuk a kávét. Ja, és mi nyers komlót meg malátát sem rágcsálunk, hanem inkább megiszunk helyette egy pohár finom sört.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Hiába a cukor, kell a kavarás is!