Kávéspecialitások – I. rész Kezdjük az alapokkal!

karácsonyikávé

Kávéspecialitások – I. rész Kezdjük az alapokkal!

Te kapásból hányféle kávéitalt tudnál most nekem felsorolni? Ötöt? Tízet? Netán van az ötven is? A világ különböző tájain elterjedt kávévariációk pontos számát még megtippelni is szörnyen nehéz. Ha az itallapot böngészve problémásnak bizonyul a választás, vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy, a következő blogcikk Neked szól! Kezdjük is mindjárt az alapokkal!
Eszpresszó
Az eszpresszót szerintem senkinek sem kell bemutatnom. Nem is kávéspecialitásról, sokkal inkább (szinte) valamennyi kávéital kiindulópontjáról beszélünk. Kis mennyiségű, durván 30-35 milliliternyi kávé pompázatosan bársonyos cremával (vagyis habbal) a tetején.
Ristretto
Gyakorlatilag egy bivalyerős eszpresszó csekély mennyiségű, 20-25 milliliternyi kávéból, finomabbra darált őrleményből. Sötétebb színű, sűrű, igen karakteres kávéital, mely garantáltan felébreszt reggel.
Cappuccino
Szerintem nincs olyan ember a földön, aki ne kóstolta volna már ezt az ínycsiklandozó kávékülönlegességet60 ml eszpresszó, ugyanennyi gőzölt tejjel és tejhabbal (NEM tejszínhabbal!). Ilyen a tökéletes cappuccino! Díszítésnek fahéj vagy kakaópor is kerülhet a tetejére. (Bár megjegyezném, hogy ez ma már sokak számára szentségtörésnek minősül. Minek „felturbózni” az amúgy finom kávéital ízét?)
Café latte
A Cafe au lait néven is emlegetett ital nem más, mint tejeskávé. Elkészítéséhez 60 ml eszpresszóra, 300 ml gőzölt tejre és némi tejhabra (20 ml) lesz szükséged.
Latte macchiato
Igazán látványos különlegesség! A magas falú pohárba előbb a gőzölt tej, majd utána az eszpresszó kerül bele. Arra mindig ügyelni kell, hogy a kávé hőmérséklete magasabb legyen, mint a tejé. Ezért utóbbit érdemes kicsit hűlni hagyni. A réteges ital megkoronázása a vastagabb tejhab réteg.
Americano
Egy rész forró víz (még főzés előtt kerül a csészébe), és egy rész eszpresszó. Az eredmény egy hígabb kávéital, amit sokáig szürcsölgethetsz!
Melange
Az eredetileg Bécsből származó melange-nak többféle elkészítési formája létezik. A leggyakrabban tej, tejhab és forró kávé rétegezése, ellenállhatatlan mézzel a pohár alján.
Flat white
A vélhetően új-zélandi gyökerekkel rendelkező flat white egyre gyakrabban található meg a hazai kávézók kínálatában.  Eszpresszó (vagy dupla ristretto) hígabb, ugyanakkor krémesebb állagú tejhabbal (tejkrémmel), melynek segítségével kisebb művészi alkotások születhetnek az elkészült kávéital tetejére (=latte art).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Hiába a cukor, kell a kavarás is!