Ki a fene az a barista? …Ez valóban egy létező szakma?

BARISTA

Ki a fene az a barista? …Ez valóban egy létező szakma?

Habár egyre elterjedtebb foglalkozásról beszélünk, a barista szó hallatán még mindig sokan csak a fejüket vakarják. Aki úgy gondolja, valamennyire képben van, egyből rávágja: az az a személy, aki az étteremben a kávémat kihozza! Na, azért ez sem teljesen fedi a valóságot.
Barista – van, volt, lesz
Egyáltalán nem egy újhullámos, „szuperkúl” munkáról van szó, ahol az embernek szinte a kisujját sem kell mozdítania. A kávépincér szakma hazánkban több száz éves hagyományokra tekint vissza. Persze, a sarki presszóban dolgozó Julcsi attól, hogy lefőzi a vendégnek a kávét, még nem lesz barista. Az én saját definícióm így hangozna: a barista nem más, mint hivatásos kávékészítő és szakértő. Kreatív és precíz, a munkája iránt elhivatott személy, aki rendelkezik kellő mennyiségű gyakorlattal és elméleti ismeretekkel. Egy gyorstalpaló tanfolyam után még senki nem nevezhető igazi kávémesternek. A szakmában eltöltött évek és a rutin, melyek igazán számítanak.
Mégis mit csinál egész nap?
                                   Legfontosabb feladatait így tudnám összefoglalni:
  • Mindent tud, amit a kávéról tudni lehet. Nem csak az elkészítési módokat, hanem például a különböző növényfajtákat, termőterületeket is kívülről fújja
  • Remekül ért az emberekhez, lesi a vendégek minden kívánságát, információkkal és tanácsokkal látja el őket
  • Olyan kávét készít és szolgál fel, mely minden tekintetben – mind ízvilágban, mind pedig megjelenésben – kifogástalan
  • Segít a vendéglátóegység vezetőjének a kávékínálat kialakításában, frissítésében
  • Gyorsan és hatékonyan dolgozik, a munkaterületet mindig tisztán tartja, és minden, de tényleg MINDEN apró részletre odafigyel
  • Előfordul, hogy a latte art, avagy a tökéletes tejhab művészete is a barista feladatai közé tartozik, de ez nem mindenhol kötelező elvárás
Barista ≠ bártender (és mixer)
Sokan keverik a szezont a fazonnal. A legszembetűnőbb eltérés az, hogy a bártendernek nincs sok köze a kávéhoz. Ő a tökéletes koktélok és alkoholos italok (meg az elsőrangú kiszolgálás) szakértője, amiben lehet ugye kávé is, de na, értjük a különbséget. J A baristának is kell konyítania valamennyire a mixerkedéshez, persze ez kizárólag a kávé alapú italokra értendő. Szóval, két különböző szakmáról van szó, melyek között egészen minimális az átfedés.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Hiába a cukor, kell a kavarás is!